Vad är epoxy resin och vad används det till?

bygg-och-hantverkare

Epoxy resin är en härdplast som även kallas epoxiharts eller enbart resin. Detta material har många olika användningsområden och används bland annat inom vissa typer av möbeltillverkning. Resinet hjälper då till att hålla samman de olika träbitarna och bidrar till att skapa en spektakulär möbel.

Anledningen till att just epoxy resin används är att denna härdplast ger möbeln en bra finish och dessutom gör den stadig och närmast ogenomtränglig. I takt med att allt fler hobbysnickare och mindre företag har börjat tillverka fantastiska och unika möbler har efterfrågan på detta resin ökat.

Därför används epoxy resin flitigt inom möbeltillverkning

Generellt sett börjar dessa möbelsnickare med att välja ut de allra finaste och mest majestätiska träplankorna som de kan hitta. Därefter avlägsnar de barken från plankorna på ett väldigt speciellt sätt för att bevara så mycket av träet som möjligt. Sedan kommer alltså resinet in i bilden.

Det finns flera skäl till att just detta material används i samband med möbeltillverkning:

  • Det har speciella egenskaper. Epoxy resin är ett material som blir hårt när det torkar och binder samman de olika delarna på ett bra sätt. Resinet kan antingen vara transparent eller färgat beroende på möbelns övergripande design. Utöver att binda samman delarna används materialet även för att lyfta fram de yttre delarna av träet på ett bra sätt.
  • Det bidrar till att skapa unika möbler. Oavsett om det är bord eller andra möbler som tillverkas bidrar resinet till en unikhet. Det finns nämligen inte två möbler som är de andra lika utan denna möbeltillverkning skiljer sig här mycket åt från masstillverkning.
  • Lätt att underhålla. En träyta som har behandlats med epoxiharts är både hållbar och lätt att underhålla. Dessutom blir ytan väldigt glossig och estetiskt tilltalande. Till råga på allt är den beständig mot såväl kemikalier som värme och vatten.

Det är med andra ord lätt att förstå varför skickliga möbeltillverkare gärna använder detta material för att skapa unika och spektakulära möbler! Om du själv är intresserad av att använda detta material kan du köpa resin på nätet. Du kan använda det för att tillverka beten, möbler och många andra slags produkter!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *