Bygginstruktioner

Rätt hantverkare – till rätt uppdrag. Det är grunden för att så bra resultat som möjligt. Så här gör du för att få kvalitativ golvslipning i Stockholm.

Granska hemsidan – Vad erbjuder de för hjälp?

En hemsida visar relativt mycket om ett företag.

 • Vilka tjänster erbjuds?

Om företaget främst har information om slipning av trägolv så bör det också vara detta som de främst utför. Därmed bör de inte ha lika mycket erfarenhet av att slipa betonggolv…

 • Vilka referenser ges?

Vilka företag anges som referenser? Vad skriver referenserna?

 • Social media

Ett företag måste inte ha social media för att kunna erbjuda kvalitativ golvslipning i Stockholm. Men i det fall de har konton kan dessa besökas för att man därmed kan göra sig en bredare bild av företagets sätt att kommunicera med sina kunder.

Sök egna referenser på kvalitativ golvslipning i Stockholm

De bästa referenserna är de du själv söker upp. Fråga vänner och lägg ut på Facebook att du söker ett företag som kan genomföra golvslipning. Med lite tur har någon i närheten tidigare anlitat ett företag som de kan rekommendera. Goda referenser är bra – men det kan inte vara det enda som avgör val av företag.

Låg kvalité och låg pris…

Det billigaste alternativet är att slipa själv. Men slutresultatet kan sällan komma i nivå med vad ett företag kan leverera. Men självklart beror det ju på var slipningen ska ske och behov av gott resultat.

Genom att anlita ett företag går arbetet snabbare, genomförs säkrare och resultatet blir bättre. Men det blir dyrare.

Offerter är A och O

Oavsett om det är litet golv eller en villas samtliga golv som ska slipas finns alltid fördel i att begära in offerter från flera företag. Risken minimeras att du betalar för mycket – eller för lite.

Bonus – Använda offerttjänster?

Det finns flera olika offerttjänster som kan användas när hantverkare ska bokas. Via deras hemsidor anges att golvslipning önskas i Stockholm samt kort information om arbetets karaktär (storlek, material osv). Därefter kommer flera företag få denna förfrågan och ha möjlighet att ge offert.

Det finns både fördelar och nackdelar med offerttjänster. En fördel är i alla fall den säkerhetskontroll som sker a de företag som marknadsförs via dessa tjänster. De som missköter sig kommer helt enkelt inte att släppas in. Därmed skapas i alla fall en ytterligare säkerhet att det just är kvalitativ golvslipning i Stockholm som bokas – och inte bara ett hobbyföretag.

Stambyte

Är det ofta stoppa i avloppen eller har du något annat återkommande och besvärande problem i din fastighet? Då kan det vara nödvändigt med ett stambyte – men det finns också saker du kan göra för att skjuta det ett par år på framtiden. Ett sätt är att vara noggrann med underhållet och ett annat att renovera stammarna om det finns fel och brister.

Underhåll av stammarna

Ett stambyte bör genomföras med någonstans mellan 30–60 års intervall och exakt hur länge dom håller beror dels på hur dom används, vilken kvalitet dom har men också hur dom underhålls. Den underhållnings du som fastighetsägare kan göra är att stamspola regelbundet – detta bör ske ungefär mellan vart tredje och vart femte år. Har du inte det för vana är det dags att börja – det kan ge stammarna en längre livslängd och därmed kan ett stambyte per automatik skjutas på längre.

Renovering

Är stammarna skadade eller i dåligt skick finns faktiskt i vissa fall ett alternativ till stambyte. Det kallas för relining och innebär att man renoverar rör och ledningar på insidan. Enkelt förklarat kan man säga att rören får ett nytt lager och därmed blir näst intill som nya på insidan.

Detta kan förlänga livslängden ett par år och dessutom är det billigare än ett stambyte. Det är dock inte alltid en möjlig lösning men det kan alltid vara värt att kolla upp om det är ett alternativ för din fastighet.

Ibland är stambyte nödvändigt

Oavsett om du underhållit stammarna noggrant och kanske till och med genomfört en relining så kommer ett byte av stammarna förr eller senare att vara nödvändigt. Det går helt enkelt inte att slippa ifrån och då är det bara att bita i det sura äpplet.

Eftersom det är ett stort och långdraget arbete är det bra att förbereda inför vad som komma skall. Du kan bland annat:

 • Informera dom boende om att ett stambyte ska äga rum
 • Ta in offerter från olika företag
 • Se över ekonomin – kanske behövs ett lån för att täcka kostnaderna

Att strunta i att byta stammarna när det behövs kan få förödande konsekvenser i form av svåra vattenskador. Även om du behöver ta ett lån för att genomföra bytet är det välinvesterade pengar – som dessutom höjer värdet på fastigheten.

Golv

Om du vill lägga nytt golv i din bostad kan du självklart göra det på egen hand. Men som du kan läsa mer om nedan finns det flera goda anledningar till att anlita en firma som sysslar med parkettläggning i Lund. Även om du är händig och har alla de rätta verktygen kanske inte slutresultatet på golvet blir så som du tänkt dig. Och det är ju både tråkigt och onödigt. Det kan också visa sig att det tar längre tid än vad du planerat, tid som du hade kunnat lägga på annat roligare istället.

Olika typer av parkettgolv

Så vilka sorters golv läggs vanligtvis vid parkettläggning i Lund? Den vanligaste typen av parkettgolv är lamellparkett. Detta golv är uppbyggt i tre lager med baksida, stomme och ett övre lager som är ett slitskikt. Det övre, eller yttersta, lagret går att behandla och slipa. Man kan också välja vilken tjocklek som det övre lagret ska ha. Lamellparkett finns i de flesta träslag och med olika ytbehandlingar.

Det finns även så kallade massiva parkettgolv. Detta golv har inte flera lager utan består av ett enda kraftigare lager av trä. Fördelen med massiva parkettgolv är att de kan slipas flera gånger, men nackdelen är att de är känsliga för torka och fukt.

Är du osäker på vilken typ av parkettgolv du vill ha? Det kan en specialist hjälpa dig med för att finna vad som passar just dig och ditt hem bäst.

Fördelar med parkettläggning i Lund

Även om du givetvis själv kan lägga ett parkettgolv i din bostad, sommarhus eller vad du än vill ha det, finns det flera fördelar med att istället anlita ett proffs på parkettläggning i Lund. Fördelarna är till exempel att:

 • Golvet kan bli jämnare (det vill säga att du slipper knarrandet när du går på det).
 • Skarvarna kan bli bättre och snyggare än om du själv gör det.
 • Du får antagligen en snabbare parkettläggning än om du själv skulle lägga golvet.
 • Golvet passar dig och ditt hem.
 • Golvet är av hög kvalitet med en lång livstid.
 • Du får råd och tips om hur du ska sköta och underhålla golvet framöver.
Fastighet

Att hitta en flyttfirma i Borås är oftast inget problem, åtminstone inte för den som är ute i god tid. Däremot kan det vara värt att göra en del jämförelser innan man bokar en firma – både för att veta vad man betalar för och dels för att betala ett rimligt pris för dom tjänster man planerar att köpa.

Här följer några tips och råd kring vilka jämförelser som är bra att göra innan en bokning genomförs.

Firmornas tjänsteutbud

För att hitta en flyttfirma i Varberg som passar dig och dina behov är en bra första sak att jämföra vilka tjänster dom olika firmorna erbjuder. En del erbjuder bara bärhjälp och transport medan andra har ett betydligt större tjänsteutbud, så som:

 • Packhjälp
 • Magasinering
 • Flyttstäd

Fundera över vilka tjänster du har behov av – därefter kan du tack vare jämförelsen av tjänsteutbudet fortsätta med uteslutningsmetoden för att få fram dom flyttfirmor som kan hjälpa dig.

Priser vid flytthjälp

Att jämföra priser inför köp av tjänster eller produkter är alltid bra, och så även för dig som ska boka en flyttfirma. I och kring Borås finns en del att välja bland och därför är det klokt att be om offerter – gärna från minst 4–5 stycken men gärna fler om utbudet visar sig stort. Se sedan till att gå igenom offerterna i lugn och ro – kolla vad som ingår i priset och vilka eventuella kostnader som kan tänkas komma till under flyttens gång.

Se på referenser på din flyttfirma i Borås

Ett annat bra tips inför valet av flyttfirma i Borås är att ta reda på vad tidigare kunder tycker – är dom nöjda med företaget eller finns många klagomål? Att anlita en flyttfirma som många varit missnöjda med är kanske inte så smart, även om det kanske innebär ett mycket lägre pris.

Be om referenser och/eller kolla på nätet efter omdömen. Känner du någon som nyligen flyttat och då använt sig av en flyttfirma kanske denne också har några bra tips och råd att komma med inför din flytt.

Sist men inte minst bör du också se till att den flyttfirma du slutligen väljer för din flytt till, från eller inom Borås har försäkringar som täcker om eventuella skador skulle uppstå på någon eller några av dina ägodelar.

Fastighet

Det finns ett väldigt begränsat utbud av fossila bränslen i vår värld och omställningen till gröna energikällor är en snöboll som just har påbörjat sin rullning nedför en massiv kulle. Men visste du att det faktiskt finns ett överflöd av energi under våra fötter och att vi kan dra nytta av den solenergi som lagras i berggrunden? Här berättar vi varför du borde överväga att installera bergvärme och låta den värma upp din bostad i framtiden!

Fördelarna med att installera bergvärme

Det finns många fördelar med att installera bergvärme och på så vis värma upp bostaden med den solenergi som finns lagrad i berggrunden. Dessa är några av de främsta fördelarna (utan inbördes ordning):

 1. Bergvärme är en väldigt effektiv form av uppvärmning. Det krävs förvisso en del el för att driva en luftvärmepump. Detta beror på att pumpen transporterar energi från berggrunden in i din bostad. Men samtidigt får du mer värme för pengarna än vad du erbjuds genom andra former av uppvärmning. Därför kan du i längden spara pengar på denna mer effektiva uppvärmning av din bostad.
 2. Bergvärmepumpar är tysta. En annan anledning till att många svenska bostadsägare väljer att installera bergvärme är att bergvärmepumpar är tysta. Det finns ingen utrustning som är placerad på ytan, till exempel i din trädgård eller på fastigheten, som ger upphov till oljud. Därför är dessa pumpar väldigt tysta och ljudet är egentligen begränsat till luftcirkulationen.
 3. Bergvärme kan även användas för att kyla ner bostaden. Visste du att du även kan använda en bergvärmepump för att kyla ner din bostad? Det kallas då för bergkyla och fungerar i grund och botten likadant som uppvärmning men omvänt. Varm luft transporteras då inte in i din bostad utan istället ut från denna och ner i berggrunden.
 4. Ett bergvärmesystem har en väldigt lång livslängd. Ytterligare en anledning till att det är populärt att installera bergvärme är värmesystemens långa livslängd. Själva bergvärmepumpen har en livslängd på flera decennier och även när pumpen behöver bytas ut har ofta borrhålen ganska många år kvar som de kan användas. Eftersom själva installationen är den dyraste delen av den initiala kostnaden kan du därmed förlänga systemets livslängd genom att helt enkelt låta byta ut pumpen.
Fastighet

Från 1860 till 1960 var Uppsala en klassisk industristad. Inriktningen har däremot ändrats rejält sedan dess. Nu är sjukhuset, universitetet och tjänstesektorn mycket stora. Ett av hantverksföretagen i staden är JO´s Fönsterbyggarna vars specialitet är fönsterbyte.

Projektledning med spetskompetens

På företagets hemsida presenteras företaget som specialister inom fönsterbyte och fönsterrenoveringar. Det är detta som är deras huvudsyssla vilket gör att de kan åta sig flera extra komplicerade arbeten. Oavsett arbete har de alltid projektledning och tar ansvar från allt från förbesiktning och montering till garanti.

Genomför fönsterbyte i Uppsala, Västerås och Stockholm

Med säte i Enköping kan företaget ta emot arbeten både från Uppsala, Västerås, Stockholm och mindre städer inom detta område. Framförallt har företaget fokus på fönsterbyte på BRF och hyresrätter.

Utför fönsterbyte på 1 – 3 dagar

Hur lång tid ett fönsterbyte tar beror självklart på omfattningen och arbetets komplexitet. Men de anger på hemsidan att ett riktmärke är 1 – 3 dagar. Detta förutsatt att arbetet sker i Uppsala, Stockholm eller inom någon annan närliggande stad. Är det längre bort kan även ytterligare restid uppstå.

För att kunderna ska se förloppet och förstå vad som kommer att ske arbetar företaget alltid med ett tydligt flödesschema. En så kallad kontrollplan sätts på insidan av ytterdörren där de olika momenten presenteras för den boende.

Information är särskilt viktigt i bostadsrätter och hyresfastigheter där det inte är den boende som har beställt fönsterbyte utan fastighetsägaren.

Söker kostnadseffektiva lösningar

Ett fönsterbyte innebär ofta en långsiktig ekonomisk besparing. Detta utifrån flera faktorer.

 • Energibesparande
  Att byta fönster är ett av de mest effektiva sätten att minska energiåtgången i en bostad. Detta inte minst om det är äldre fönster och/eller eluppvärmd bostad. Hur mycket en bostadsrättsförening kan spara på uppvärmningskostnaden går att beräkna i förväg.
 • Mindre underhåll
  Flera av dagens fönstermodeller har extremt litet krav på underhåll. Det innebär även en långsiktig besparing i förhållande till att underhålla de äldre fönster som sitter på plats och löpande behöver underhåll.

Alltid fri offert

Gratis offert kan begäras antingen direkt via hemsidan eller via kontakt med företaget. Som de flesta hantverkare behöver företaget åka till platsen där fönsterbytet ska ske för att se alla förutsättningar. Det är därmed grunden för att en korrekt offert ska kunna ges. Arbetet omfattas av ROT-avdraget och innebär därmed avdrag på 30 % på den arbetskostnad som uppstår.

Byggråd

Att fälla träd kan ha olika innebörd beroende på om man ska fälla träd på den egna tomten, om skogsägaren ska gallra i större skogspartier eller om kommunen ska ta bort träd för att exempelvis ta bort sjuka träd. Trädfällning kan alltså utföras utifrån olika skäl och nedan kommer vi gå in närmare på dessa skäl.

Rent generellt kan man säga att träd har flera positiva värden och ger sin omgivande miljö en god karaktär. Träd och skog har stort rekreativt värde där folk kan umgås och njuta av naturen. Framförallt i städer fyller träd och grönska en viktig funktion. Träden är också viktiga för både djur- och övrigt växtliv.

Att fälla träd bör därför inte göras lättvindigt men trots det finns det tillfällen som trädfällning behöver göras. Om träden står på en kommunal plats sker fällning av träd oftast restriktivt, som till exempel om trädet skuggar en viss plats eller om de fallande löven kommer in på en angränsande tomt.

Trädfällning av säkerhetsskäl

Som vi redan varit inne lite på kan trädfällning vara aktuellt på grund av säkerheten. Det kan till exempel handla om:

 • Att trädet är sjukt eller är i så pass dålig kondition att det anses vara farligt då det kan falla
 • Att försöka förhindra spridning av en sjukdom bland träden innan det blir i så dålig kondition att det blir en säkerhetsrisk
 • Att trädet utgör en risk eller fara för allmänhet eller fastighetsägare, till exempel om det står för nära järnvägar eller ledningsgator

Det kan vara så att trädet står på ett område med så kallat trädfällningsförbud behöver en ansökan om marklov lämnas och godkännas innan trädfällningen kan påbörjas. Det kan också vara så att trädet ingår i kategorin om skyddsvärda träd, vilket gör att speciella regler gäller.

Estetiska och utvecklingsmässiga skäl

Även om träden fyller en viktig funktion kan man vilja fälla något enstaka, eller flera, träd utifrån mer estetiska skäl. Man kan vilja få bort träd för att de skymmer utsikten, är i vägen för en utbyggnad eller liknande. Det kan också handla om andra saker såsom:

 • Att föryngra trädbeståndet
 • Att gynna utvecklingen hos de omgivande träden.
Stambyte

Stambyte – hur ofta? Ja, det är en fråga som är ganska svår att svara på för en lekman. Det är också svårt för en fackman utan närmare kännedom om fastigheten och rören. När man talar om stambyte generellt talar man om de stammar som leder tapp- och spillvatten. De flesta större fastigheter har även stammar som leder varmvatten till elementen, men dessa tillhör ett separat system och utsätts för andra typer av påfrestningar.

”Stambyte – hur ofta?” Ja, hur ofta förekommer problem?

Man brukar säga att det bör utföras ett stambyte efter 30-60 år. Efter att 30 år har passerat är det alltså läge att börja vara på sin vakt. Om förekomsten av problem, så som läckage och stopp, börjar visa sig allt mer frekvent kan det vara ett tecken på att det är dags för ett byte.

Låt stambytesexperter inspektera

Om du är osäker på om rören behöver bytas är det bra att snarast möjligt kontakta en rörfirma. Den som väntar för länge kan få ångra det bittert, om en vattenskada sker. Många rörfirmor har gratis konsultation och platsbesök. Utan ett platsbesök är det mycket svårt att säkert konstatera om det är ett stambyte som kommer att lösa frekventa problem med läckage och stopp, eller om det kan finnas andra åtgärder som är lämpligare. Oavsett var i landet du bor bör det inte vara några större svårigheter att hitta en duktig rörfirma nära dig, som kan komma och titta lite närmare på problemet.

För att hitta en firma brukar det räcka att göra följande:

 • Sök på nätet
 • Hitta flera firmor och ta in offerter
 • Prata och be om referenser innan du tar ett beslut.

Vänta inte för länge

Den som underskattar vikten av ett stambyte, hur ofta det bör ske och kvaliteten på de nya rören kan få ångra det. Fastighetsskötare som negligerar undermåliga rör kan få betala en räkning mångdubbelt större än den för ett stambyte. Börjar det läcka från rören kan det åsamka vattenskador som kostar hundratusentals kronor att återställa.

När vattenskador väl har skett kan det inte ignoreras. Förutom att det leder till kostsamma renoveringar, skapar det en miljö där mögel kan frodas. Mögel i sin tur kan komma med en rad hälsobesvär, så som allergier, eksem och astma. Den fastighetsägare som aldrig ställer sig frågan ”Stambyte – hur ofta?” kan i värsta fall få konsekvenser som dessa.

Byggråd

Vill du veta mer om byggråd.nu? Kort sammanfattat är det en webbplats där de skriver just om bygg – tips på hur man bygger, hur man bygger med rätt lov och hur man bygger ett hus är exempel på saker du hittar på hemsidan. I den här texten får du en snabb överblick om byggråd.nu och vad de skriver om.

Passionerade kring planerande

Byggråd.nu anser att det finns en konstig trend i landet, att många tror att de är fullärda. Det trots att de saknar formell utbildning, kunskap och relevant erfarenhet sedan tidigare. Det handlar inte bara om rena byggprojekt, utan även om reparationer och renoveringar. Stolthet – dum sådan – är ett bidragande problem.

De menar att många agerar utan att gott planerande. Som exempel tar de upp att ”många”, när de ska måla om inomhus, helt enkelt börjar måla, vilket leder till ett icke fackmannamässigt utfört arbete. Arbetet måste i många fall göras om på nytt strax efter.

Om byggråd.nu får spekulera: Orsaker till trenden

Orsaker till trenden menar Byggråd ser ut att vara följande:

 • Det ser ut som ett enkelt arbete att utföra.
 • Man vill bli klar snabbt.
 • Det finns förväntningar om att man ska kunna göra det.

Om byggråd.nu får spekulera, tror de att det sista alternativet är avgörande för hur många hemmasnickrare agerar. De menar att yttre krav ställer till det genom att hemmasnickrarna inte gärna tar in hjälp. Det är dags att bryta dåliga vanor – i alla fall om byggråd.nu får bestämma.

Råd kring att påbörja projekt

På hemsidan finns generella råd kring att påbörja och färdigställa ett projekt. Följer gör exempel på råd som de delar med sig av:

 • Fråga om råd. Innan ett projekt påbörjas kan det vara bra att ta hjälp – men man behöver inte nödvändigtvis betala någon för att utföra arbetet. Byggråd påpekar att det är gratis att fråga till exempel en snickare hur han eller hon hade utfört ett givet arbete.
 • Byggnadsnämnden. Vid större projekt kan bygglov krävas. Det kan till exempel gälla en stor tillbyggnad eller ett större uthus. Om bygglovet beviljas kan det finnas krav på att ta hjälp av en kontrollansvarig som bland annat gör en kontrollplan och som ska finnas med när det är dags för slutbesiktning. De skriver också att det finns attityder som anser att en kontrollansvarig är en onödig utgift – vilket de inte håller med om.
Fastighet

Så som det ser ut idag, behöver alla fastigheter någon gång genomgå ett stambyte. Hur ofta det ska ske varierar starkt. Ofta brukar det behöva göras någon gång mellan 40 och 60:e år, men det finns flera faktorer som påverkar rörens livslängd. Hit hör till exempel invändig korrosion och det vardagliga bruket i fastigheten.

Stambyte – hur ofta?

“Stambyte, hur ofta?”. Den frågan är svår att ge ett generellt svar på. Som nämnt i inledningen behöver ett byte oftast göras någon mellan vart 40:e och vart 60:e år. Samtidigt kan mängder av rörfirmor vittna om undermåliga ledningar och stammar i fastigheter som inte är mer än 30 år gamla. Ett stambyte – hur ofta det ska göras – kan alltså skilja sig väsentligt från fall till fall och fastighet till fastighet. Faktorer som påverkar är till exempel:

 • Hur det vardagliga bruket ser ut
 • Invändig korrosion.

Relining skjuter upp behovet

Tekniken kring relining, det vill säga rörrenovering eller rörinfodring, utvecklas ständigt. Enkelt beskrivet innebär detta att plast sprutas in i befintliga rör, och när plasten stelnar, bildas ett nytt rör. En del menar att dessa nya rör får samma livslängd som de gamla, men det råder det delade meningar om. Metoden har inte använts mer än i drygt 25 år, så mer forskning behövs för att med säkerhet kunna bedöma de långsiktiga konsekvenserna av en rörinfodring.

Men idag kan det inte anses vara ett säkert substitut för ett traditionellt stambyte, anser de allra flesta. Det kan vara ett fint, hållbart och miljövänligt komplement, men ett komplett stambyte kommer att behöva göras förr eller senare. En faktor att beakta är att plasten som förs in minskar rörens diameter. Förvisso kan det förbättra rörens funktion till en början, men det går inte att göra hur många gånger som helst.

Varför söker många efter alternativ för stambyte?

Ett traditionellt stambyte (hur ofta det behöver göras varierar) är en kostsam, utdragen och komplex process. Det innebär en stor investering för fastighetsägaren, och det innebär praktiska bekymmer för de som bor i lägenheterna. Genom att renovera rören går detta att skjuta upp behovet av ett stambyte med ganska många år. Dessutom tar en renovering normalt bara ett par dagar, medan ett komplett byte ofta tar flera månader att genomföra från början till slut.