En hantverkare arbetar med händerna och utövar ett hantverk

Det finns alltid något som behöver fixas hemma. Lampan ska hängas i köket, nya TV-bänken ska monteras eller barnrummet som ska målas om.För det mesta har man inte tid eller kunskap att ta hand om detta själv. Då kan det vara bra att hitta en person som gör det åt en, men att hitta hantverkare är inte alltid så lätt. Många gånger är en investering i en hantverkare helt rätt beslut. Personen eller företaget du anlitar har rätt kunskap och vet hur arbetet skall utföras på bästa sätt.

Att tänka på när du anlitar hantverkare

Fundera på vad du vill ha hjälp med
Definiera och tänk igenom ordentligt vad som behöver göras. Var så detaljerad och tydlig du bara kan. Det kommer vara till hjälp både för dig själv och för hantverkaren.

Ta in offerter och jämför
Be om skriftliga offerter från ett par olika företag. Det kan vara en bra idé att få offerten specificerad i olika delar som exempelvis material, arbete och timpris för extraarbeten. Då blir det lättare att jämföra dem mot varandra. Kontrollera också att priset är inklusive moms och att offerten innehåller allt som ska utföras. På så sätt undviker du att bli överraskad när slutfakturan kommer.

Kontrollera F-skatt och eventuella skulder
Via Bolagsverket kan du kontrollera att företaget är aktivt, verklig huvudman och att styrelsemedlemmar inte har en historik med konkurser. Hos Skatteverket kan du kolla upp att företaget har godkänd F-skatt och är momsregistrerat.

Be om referenser
Fråga om kontaktuppgifter till tidigare kunder som du kan kontakta. Hos Palma bygg möter man hantverkare som är punktliga, flexibla och som värnar om att du som kund ska bli nöjd.

Kontrollera försäkringar
Kontrollera att företaget har en ansvarsförsäkring. Det gör du enklast genom att be entreprenören om en kopia på deras försäkringsbevis.

Kontrollera behörigheter och certifikat
Kontrollera att företaget har de behörigheter och certifikat som krävs för ditt projekt. Exempelvis Säker vatten, ID06 och våtrumsbehörighet. Vid elinstallationer är det till och med ett lagkrav. Du kan läsa mer om behörigheter och kontrollera dessa på respektive branschorganisationers webbplatser.

Kontrollera Råd & Röns svarta lista
Här hamnar företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister. Ett seriöst företag vill göra rätt för sig och kommer inte finnas med på den svarta listan.

Skriv avtal
Godkänn inte bara offerten utan skriv även ett ordentligt avtal. Ett riktigt avtal är en trygghet för båda parter. I avtalet bör du få med vad som ska göras, till vilket pris och när.

Engelbrekt Strömberg
Profilbild

Engelbrekt Strömberg

Titta gärna på dessa inlägg för nyheter som rör diverse branscher. Jag diskuterar gärna näringsfrågor och skriver gärna om dessa. Hushållsnära tjänster Är tongivande i vad jag skriver. Samtidigt blir det också inlägg som rör andra inriktningar. Jag hoppas att du uppskattar dessa texter!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *