Räkna ut renovering kostnad med hjälp av dessa faktorer

bygg-och-hantverkare

Har du äntligen hittat din drömkåk och vill nu förvandla rucklet till ett rent och skärt drömboende? Du kanske redan har pratat med vänner som har gjort liknande renoveringar, satt en realistisk budget och sett till att finansiera projektet? Men nu är det dags att skrida till verket och det första du bör göra är att räkna ut din renovering kostnad.

Detta kan du göra på flera olika sätt och det finns vissa riktvärden som du kan förhålla dig till. Men för att få en riktigt bra uppskattning bör du tänka lite grann utanför lådan och räkna på det hela själv. Därför delar vi här med oss av de faktorer som du bör göra din beräkning utifrån!

Faktorer som påverkar din renovering kostnad

De viktigaste faktorerna som kommer att påverka din totala renovering kostnad är:

  • De material som används. En ganska stor del av alla renoveringsprojekt drar ut på tiden på grund av materialvalen. Just materialen är också en viktig faktor i beräkningen av priset, oavsett om projektet följer sin tidslinje eller ej. Men om dessutom förseningar uppstår till följd av exotiska materialval blir såklart kostnaden för projektet som helhet än högre.
  • Utökningar av projektets omfattning. Du kanske har en tydlig bild redan från början av vad du vill åstadkomma med renoveringen. Men det är lätt hänt att projektets omfattning utökas efter hand som du ser möjligheter till små förbättringar. Detta gör att projektet riskerar att dra ut på tiden och det leder förstås också till en ökad kostnad. Därför bör du ha en viss marginal för detta i din budget.
  • Arbetskostnaden. Om du ska renovera huset för egen maskin kan du skatta dig lycklig. Arbetskostnaden är nämligen en av de mest betydande kostnaderna för en renovering av en byggnad. Därmed spelar det också stor till vilka underleverantörer du använder dig av när du renoverar huset. Om arbetskostnaden börjar skena iväg blir hela kostnaden för arbetet betydligt högre.
  • Ditt geografiska läge. Tyvärr påverkar även ditt geografiska läge prisbilden. Till exempel brukar renoveringar i landets storstadsregioner bli avsevärt mycket mer kostsamma än motsvarande projekt på landsbygden.
Heinz Nordin
Profilbild

Heinz Nordin

En driven och kreativ krönikör med brett fokus på trender och näringsliv. Frågor jag hanterar utgår från trender och innovation. Städ och rengöring är oftast fokus i mina krönikor. Samtidigt blir det också inlägg som rör allt ifrån snickeriarbeten till trädgårdsdesign. Läs gärna även övriga artiklar jag skrivit.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *