Takrengöring – hur, när och varför?

bygg-och-hantverkare

Att ha ett eget hus är lyxigt men det innebär också mycket jobb. Trädgården och tomten ska skötas, fasaden ska målas och så vidare. Något man som husägare kanske inte tänker på är att även taket behöver underhållas med takrengöring. Men hur går man till väga, när ska det göras och varför? Läs mer om det nedan.

Därför är det viktigt med takrengöring

Takrengöring är ett nödvändigt underhållsarbete för att taket ska hålla sig helt och fräscht länge. Det utsätts ständigt för väder och vind och det är inte konstigt att det slits. Regn och snö i kombination med varmt väder gör också att mossa, alger och annan otrevlig tillväxt suger åt sig fukt – vilket alltså gör att taket utsätts för ständig fukt helt i onödan.

Takrengoring

Rent tak är bra för huset

Detta är alltså den enkla anledningen till att takrengöring är viktigt. För att få bort skadlig tillväxt för att taket ska hålla längre. En bra och gedigen takrengöring ger ditt tak betydligt längre livslängd och det ser ju mycket bättre ut under tiden. Skall du någon gång sälja huset är det bra att ditt tak ser rent och nytt ut länge.

När behöver du göra rent ditt tak?

Det finns flera saker som avgör när och hur ofta man behöver genomföra en takrengöring. Dels beror det förstås på hur utsatt taket är, dels vilket material det är gjort av. Många säger att taket bör rengöras minst en gång per år men det är det troligen få som gör.

Det man bör göra minst en gång per år är i alla fall att ta en titt på taket för att se om det finns mossa eller alger. Då vet man med säkerhet att det är dags att ta tag i rengöringen!

Så går takrengöring till

Man kan genomföra en takrengöring på egen hand och det finns speciella medel att köpa för ändamålet. Viktigt att tänka på här är att välja ett medel som är avsett att användas på det material man har på taket – till exempel plåt eller betongpannor. Sedan är det naturligtvis viktigt att man följer anvisningarna så att åtgärden inte gör mer skada än nytta.

Anlita företag för bästa takrengöring

Vill man inte ge sig upp på taket på egen hand kan man i stället anlita ett företag som kan ta sig an jobbet. Dessa kan bland annat erbjuda följande tjänster:

  • Rengöring av taket
  • Lämplig behandling

Tjänsterna kan såklart skilja sig mellan olika företag så det är alltid bra att jämföra innan man anlitar någon. Även priser är fördelaktigt att jämföra i förväg. Som du sett tidigare i denna artikel, så är ett bra tak både snyggt och det ger huset längre livslängd. Du vill inte ha trasiga tegelpannor, smutsigt tak eller få problem med fukt bara för att du inte tagit bort mossan eller löven som fastnat på ditt tak. Rätt takrengöring ger ett välmående hus!

Engelbrekt Strömberg
Profilbild

Engelbrekt Strömberg

Titta gärna på dessa inlägg för nyheter som rör diverse branscher. Jag diskuterar gärna näringsfrågor och skriver gärna om dessa. Hushållsnära tjänster Är tongivande i vad jag skriver. Samtidigt blir det också inlägg som rör andra inriktningar. Jag hoppas att du uppskattar dessa texter!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *