Frågor att ställa dig innan du väljer ett hemlarm

bygg-och-hantverkare

Att välja hemlarm för första gången är kanske inte det lättaste. Genom att ställa dig själv följande frågor kan du snabbare hitta det larm som passar dig bäst.

Hur ser hushållet ut?

Hur hushållets rutiner ser ut kan i hög grad påverka vilket larm ni bör välja. Är ni ofta bortresta kan det vara en nödvändighet att larmet är uppkopplat till larmcentral. Vissa hushåll som sällan är bortresta kan välja att inte koppla upp det till larmcentral för att månadsavgiften ska slopas.

Samtidigt är det bra att tänka på att ett komplett hemlarm kan göra mycket mer än att bara skydda mot inbrottstjuvar. Till exempel kan du välja system med rökdetektorer och övervakningskameror med möjlighet till tvåvägskommunikation. På så vis kan du se att barnen kommer hem ordentligt från skolan, och när budbilen är där för att lämna ett paket.

Hur mycket är du beredd att betala för ditt hemlarm?

Ett ”komplett” larm kan kosta allt från 1 500 kronor till 8 000 kronor att skaffa. Därutöver tillkommer som regel en månadsavgift om det är uppkopplat till en central. Det går att komma undan betydligt billigare om du till exempel:

  • Väljer att inte ha larmet uppkopplat till en central
  • Väljer att inte betala för fria utryckningar – då finns dock också risken att det blir dyrt
  • Om du inte vill ha funktioner så som rökdetektorer eller övervakningskamera

Det bästa är att jämföra kostnaderna över tid för olika larmsystem, eftersom det helt enkelt är mer rättvist. Ett hemlarm som har en låg startkostnad men höga månadsavgifter kommer onekligen att bli dyrare i slutändan – givet att du planerar att ha det i åtminstone ett par år.

Vilka funktioner vill du ha?

Som nämnt under den första underrubriken kan ett hemlarm göra mycket mer än att bara hålla undan inbrottstjuvar. Dagens hemlarm kan bland annat komma med följande funktioner:

  • Övervakningskamera.
    Det är ganska vanligt att man idag väljer att komplettera sitt hemlarm med övervakningskameror. Dagens modeller är dessutom smidiga att hantera, och de kommer ofta med en app varifrån du själv kan kontrollera var och när kameran ska filma. Se upp så att du inte filmar på allmän plats!
  • Rökdetektorer.
    Rökdetektorer, eller brandlarm, säljs ofta som en del av hemlarm idag.
Heinz Nordin
Profilbild

Heinz Nordin

En driven och kreativ krönikör med brett fokus på trender och näringsliv. Frågor jag hanterar utgår från trender och innovation. Städ och rengöring är oftast fokus i mina krönikor. Samtidigt blir det också inlägg som rör allt ifrån snickeriarbeten till trädgårdsdesign. Läs gärna även övriga artiklar jag skrivit.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *