Skjuta ett stambyte på framtiden

bygg-och-hantverkare

Är det ofta stoppa i avloppen eller har du något annat återkommande och besvärande problem i din fastighet? Då kan det vara nödvändigt med ett stambyte – men det finns också saker du kan göra för att skjuta det ett par år på framtiden. Ett sätt är att vara noggrann med underhållet och ett annat att renovera stammarna om det finns fel och brister.

Underhåll av stammarna

Ett stambyte bör genomföras med någonstans mellan 30–60 års intervall och exakt hur länge dom håller beror dels på hur dom används, vilken kvalitet dom har men också hur dom underhålls. Den underhållnings du som fastighetsägare kan göra är att stamspola regelbundet – detta bör ske ungefär mellan vart tredje och vart femte år. Har du inte det för vana är det dags att börja – det kan ge stammarna en längre livslängd och därmed kan ett stambyte per automatik skjutas på längre.

Renovering

Är stammarna skadade eller i dåligt skick finns faktiskt i vissa fall ett alternativ till stambyte. Det kallas för relining och innebär att man renoverar rör och ledningar på insidan. Enkelt förklarat kan man säga att rören får ett nytt lager och därmed blir näst intill som nya på insidan.

Detta kan förlänga livslängden ett par år och dessutom är det billigare än ett stambyte. Det är dock inte alltid en möjlig lösning men det kan alltid vara värt att kolla upp om det är ett alternativ för din fastighet.

Ibland är stambyte nödvändigt

Oavsett om du underhållit stammarna noggrant och kanske till och med genomfört en relining så kommer ett byte av stammarna förr eller senare att vara nödvändigt. Det går helt enkelt inte att slippa ifrån och då är det bara att bita i det sura äpplet.

Eftersom det är ett stort och långdraget arbete är det bra att förbereda inför vad som komma skall. Du kan bland annat:

  • Informera dom boende om att ett stambyte ska äga rum
  • Ta in offerter från olika företag
  • Se över ekonomin – kanske behövs ett lån för att täcka kostnaderna

Att strunta i att byta stammarna när det behövs kan få förödande konsekvenser i form av svåra vattenskador. Även om du behöver ta ett lån för att genomföra bytet är det välinvesterade pengar – som dessutom höjer värdet på fastigheten.

Heinz Nordin
Profilbild

Heinz Nordin

En driven och kreativ krönikör med brett fokus på trender och näringsliv. Frågor jag hanterar utgår från trender och innovation. Städ och rengöring är oftast fokus i mina krönikor. Samtidigt blir det också inlägg som rör allt ifrån snickeriarbeten till trädgårdsdesign. Läs gärna även övriga artiklar jag skrivit.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *