Kan ge svar på frågan Stambyte – hur ofta?

Stambyte – hur ofta? Ja, det är en fråga som är ganska svår att svara på för en lekman. Det är också svårt för en fackman utan närmare kännedom om fastigheten och rören. När man talar om stambyte generellt talar man om de stammar som leder tapp- och spillvatten. De flesta större fastigheter har även stammar som leder varmvatten till elementen, men dessa tillhör ett separat system och utsätts för andra typer av påfrestningar.

”Stambyte – hur ofta?” Ja, hur ofta förekommer problem?

Man brukar säga att det bör utföras ett stambyte efter 30-60 år. Efter att 30 år har passerat är det alltså läge att börja vara på sin vakt. Om förekomsten av problem, så som läckage och stopp, börjar visa sig allt mer frekvent kan det vara ett tecken på att det är dags för ett byte.

Låt stambytesexperter inspektera

Om du är osäker på om rören behöver bytas är det bra att snarast möjligt kontakta en rörfirma. Den som väntar för länge kan få ångra det bittert, om en vattenskada sker. Många rörfirmor har gratis konsultation och platsbesök. Utan ett platsbesök är det mycket svårt att säkert konstatera om det är ett stambyte som kommer att lösa frekventa problem med läckage och stopp, eller om det kan finnas andra åtgärder som är lämpligare. Oavsett var i landet du bor bör det inte vara några större svårigheter att hitta en duktig rörfirma nära dig, som kan komma och titta lite närmare på problemet.

För att hitta en firma brukar det räcka att göra följande:

  • Sök på nätet
  • Hitta flera firmor och ta in offerter
  • Prata och be om referenser innan du tar ett beslut.

Vänta inte för länge

Den som underskattar vikten av ett stambyte, hur ofta det bör ske och kvaliteten på de nya rören kan få ångra det. Fastighetsskötare som negligerar undermåliga rör kan få betala en räkning mångdubbelt större än den för ett stambyte. Börjar det läcka från rören kan det åsamka vattenskador som kostar hundratusentals kronor att återställa.

När vattenskador väl har skett kan det inte ignoreras. Förutom att det leder till kostsamma renoveringar, skapar det en miljö där mögel kan frodas. Mögel i sin tur kan komma med en rad hälsobesvär, så som allergier, eksem och astma. Den fastighetsägare som aldrig ställer sig frågan ”Stambyte – hur ofta?” kan i värsta fall få konsekvenser som dessa.

Heinz Nordin
Profilbild

Heinz Nordin

En driven och kreativ krönikör med brett fokus på trender och näringsliv. Frågor jag hanterar utgår från trender och innovation. Städ och rengöring är oftast fokus i mina krönikor. Samtidigt blir det också inlägg som rör allt ifrån snickeriarbeten till trädgårdsdesign. Läs gärna även övriga artiklar jag skrivit.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *