Billigare hemstädning med RUT-avdrag

bygg-och-hantverkare

Att få hemmet städat av någon annan, som dessutom är proffs på just städning, är en lyx som allt fler tycks unna sig. När man köper hemstädning eller andra hushållsnära tjänster kan man nämligen utnyttja RUT-avdraget och det ger en reducering av arbetskostnaden på upp till 50%. Läs mer om hemstädning med RUT-avdrag och vad man kan få för pengarna i texten nedan.

RUT-avdrag för städtjänster

Alla om är bosatta och betalar tillräckligt mycket skatt i Sverige och som har fyllt minst 18 år (vid beskattningsårets slut) har rätt att nyttja RUT-avdrag, till exempel vid köp av hemstädning. Varje år har man rätt att göra avdrag (ROT och RUT) på upp till 75 000 kronor om man uppfyller kriterierna.

RUT är en förkortning av rengöring, underhåll och tvätt och många utnyttjar avdraget just för att få hemstädning eller andra städtjänster utförda i hemmet. För varje städtillfälle kan man få upp till 50% avdrag på arbetskostnaden – så om en städning kostar 1000 kronor så betalar man alltså bara hälften.

Vad är hemstädning?

Hemstädning är en tjänst för privatpersoner som finns att hitta hos många städfirmor. Hur tjänsten är upplagd och vad som ingår kan såklart skilja sig beroende på vilken firma man anlitar – men kort och gott är det en relativt grundlig städning av hela hemmet.

Ofta kan man välja om man vill ha hemstädning en gång i veckan eller en gång varannan vecka – om man nu vill ha löpande städning. Man kan i regel också köpa det någon gång då och då om man känner att tiden eller orken inte räcker till.

Vad dom ingår kan som sagt skilja sig, men det är vanligt att tjänsten ser ut ungefär så här:

  • Dammsugning och våttorkning av alla golv
  • Dammtorkning av hårda möbler, fönsterbrädor och liknande
  • Rengöring av badrum – toalett, dusch, handfat och så vidare
  • Rengöring av kök

Vill man köpa städtjänster till reducerat pris är det viktigt att man väljer en städfirma som är registrerad för F-skatt. Därefter behöver man vanligen inte göra något själv, utan den firma man anlitar sköter all administration som har med avdraget att göra. Man behöver heller inte ligga ute med pengarna, utan avdraget har gjorts och räknats bort när man får sin faktura eller när det är dags att betala på annat vis.

Engelbrekt Strömberg
Profilbild

Engelbrekt Strömberg

Titta gärna på dessa inlägg för nyheter som rör diverse branscher. Jag diskuterar gärna näringsfrågor och skriver gärna om dessa. Hushållsnära tjänster Är tongivande i vad jag skriver. Samtidigt blir det också inlägg som rör andra inriktningar. Jag hoppas att du uppskattar dessa texter!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *