Bergvärme och lagrad solenergi

bygg-och-hantverkare

Det finns ett väldigt begränsat utbud av fossila bränslen i vår värld och omställningen till gröna energikällor är en snöboll som just har påbörjat sin rullning nedför en massiv kulle. Men visste du att det faktiskt finns ett överflöd av energi under våra fötter och att vi kan dra nytta av den solenergi som lagras i berggrunden? Här berättar vi varför du borde överväga att installera bergvärme och låta den värma upp din bostad i framtiden!

Fördelarna med att installera bergvärme

Det finns många fördelar med att installera bergvärme och på så vis värma upp bostaden med den solenergi som finns lagrad i berggrunden. Dessa är några av de främsta fördelarna (utan inbördes ordning):

  1. Bergvärme är en väldigt effektiv form av uppvärmning. Det krävs förvisso en del el för att driva en luftvärmepump. Detta beror på att pumpen transporterar energi från berggrunden in i din bostad. Men samtidigt får du mer värme för pengarna än vad du erbjuds genom andra former av uppvärmning. Därför kan du i längden spara pengar på denna mer effektiva uppvärmning av din bostad.
  2. Bergvärmepumpar är tysta. En annan anledning till att många svenska bostadsägare väljer att installera bergvärme är att bergvärmepumpar är tysta. Det finns ingen utrustning som är placerad på ytan, till exempel i din trädgård eller på fastigheten, som ger upphov till oljud. Därför är dessa pumpar väldigt tysta och ljudet är egentligen begränsat till luftcirkulationen.
  3. Bergvärme kan även användas för att kyla ner bostaden. Visste du att du även kan använda en bergvärmepump för att kyla ner din bostad? Det kallas då för bergkyla och fungerar i grund och botten likadant som uppvärmning men omvänt. Varm luft transporteras då inte in i din bostad utan istället ut från denna och ner i berggrunden.
  4. Ett bergvärmesystem har en väldigt lång livslängd. Ytterligare en anledning till att det är populärt att installera bergvärme är värmesystemens långa livslängd. Själva bergvärmepumpen har en livslängd på flera decennier och även när pumpen behöver bytas ut har ofta borrhålen ganska många år kvar som de kan användas. Eftersom själva installationen är den dyraste delen av den initiala kostnaden kan du därmed förlänga systemets livslängd genom att helt enkelt låta byta ut pumpen.
Heinz Nordin
Profilbild

Heinz Nordin

En driven och kreativ krönikör med brett fokus på trender och näringsliv. Frågor jag hanterar utgår från trender och innovation. Städ och rengöring är oftast fokus i mina krönikor. Samtidigt blir det också inlägg som rör allt ifrån snickeriarbeten till trädgårdsdesign. Läs gärna även övriga artiklar jag skrivit.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *