Fem frågor om att boka städfirma i Göteborg

bygg-och-hantverkare

Lär dig mer om att boka städhjälp från t.ex. sverigeco.se och vad olika begrepp innebär. Följande frågor och svar kommer från en städfirma i Göteborg men är så generella att de bör gälla för hela branschen.

Vad kostar en städfirma i Göteborg?

Ett städföretag kan beräkna priset utifrån boendets storlek (kvadratmeter) eller utifrån hur många timmar som arbetet förväntas ta (timlön). Oavsett är det enklaste sättet att skicka in offertförfrågan till flera företag och på så vis få en tydlig bild över vad det bör kosta. Flera jämförelser visar nämligen att prisskillnaderna kan vara mycket stora.

Vad menas med städgaranti?

Städgaranti är en slags ”försäkring” som en del städfirmor erbjuder. Om kunden inte är till fullo nöjd med utfört arbete kontaktas städfirman varpå de kommer och städar ytterligare. Betalning sker alltså enbart av helt nöjda kunder. Däremot måste detta anges inom en viss tid från att uppdraget är utfört. En städfirma i Göteborg anger exempelvis att ”städgarantin gäller i 48 timmar vid hemstädning”. Vid flyttstädning anges att garantin gäller i 72 timmar.

Behöver jag ha städmaterial hemma?

Det vanligaste är att städfirman har med sig allt material som behövs för att utföra uppdraget. Detta oavsett om det är hemstädning, flyttstädning eller fönsterputsning. Men det finns undantag så det är något som man definitivt bör fråga inför att ett uppdrag bokas.

Hur fungerar RUT-avdraget?

När en priskalkylator används presenteras generellt priset efter RUT-avdrag. Orsaken är att de allra flesta privatpersoner använder RUT-avdraget vid bokning av städtjänster och andra RUT-tjänster. Inom RUT ryms exempelvis även:

  • Rensning av ogräs
  • Hantering av tvätt
  • Bäddning av säng eller byte av sänglakan

RUT-avdraget innebär att 50 % av arbetskostnaden betalas av detta skatteavdrag. Det är orsaken till att det kan kosta ca 200 kronor att anlita en städfirma i Göteborg. Företaget får i detta fall lika mycket via skatteavdraget som kunden betalar. RUT får genomföras med totalt 75 000 kronor per år och privatperson. Om det finns två vuxna skrivna på samma adress innebär det alltså att avdrag kan ske med totalt 150 000 kronor.

Källa: Fakta till frågorna ovan är tagen från en städfirma i Göteborg. De är däremot inte knutna till just denna firma. Kom ihåg att avtal och villkor kan skilja mellan olika företag och att det alltså alltid är viktigt att läsa villkoren före ett avtal skrivs.

webmaster
Senaste inläggen av webmaster (se alla)

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *