Bygg och armering

Bygg och armering är två centrala begrepp inom byggbranschen. I denna artikel kommer vi att gå igenom grunderna i vad bygg och armering innebär samt hur man kan använda sig av dem för att skapa en starkare konstruktion.

Vad är skillnaden?

Bygg är helt enkelt den process som krävs för att skapa en struktur. Detta innefattar allt från grundläggande aktiviteter såsom att sätta upp stolpar och väggar till mer avancerade aktiviteter såsom att lägga golv, tak eller installera ventilation. Armering däremot syftar till att förstärka en redan befintlig struktur. Detta görs ofta genom att infoga järn eller stål i konstruktionen för att öka dess styvhet och motståndskraft.

Det finns många olika sätt att använda bygg och armering för att skapa en konstruktion. De flesta byggnader idag använder sig av både bygg och armering i någon form eller annan. Oftast används bygg för grundläggande strukturella element såsom väggar och stolpar medan armering används för mer kritiska element såsom tak eller golv. Bygg och armering kan dock även användas tillsammans för att skapa en helt ny konstruktion, som exempelvis en bro eller tunnel. Som man kan läsa mer om på Armeringdirekt.se.

Bygg och armering – viktiga begrepp inom byggbranschen

Lär dig grunderna i hur man bygger och armerar en konstruktion och experimentera sedan med olika sätt att använda dem för att skapa nya och spännande konstruktioner.

Armering används för att öka hållbarheten och hållfastheten i ett material, t ex betong. Armering för betongkonstruktioner har en förstärkande funktion samt tar även upp sträck-, tryck- och skärkrafter och förhindrar sprickbildning. Armering för betong finns i form av armeringsstänger och armeringsnät.

Armering är en mycket viktig del av alla betongkonstruktioner. Armering är gjord av kolstål och ligger ingjuten i betongen för att förstärka och bära för de laster som konstruktionen blir utsatt för. Armeringen har flera viktiga funktioner i konstruktionen:

  • Ta upp skärkrafter, t ex i bjälkar
  • Ta upp tryckkrafter där betongen inte är tillräckligt stark, t ex i pelare
  • Förhindra sprickbildning vid härdning

Varför är det viktigt med armering?

Syftet med armering är att förbättra betong konstruktionens hållfasthet vilket gör att man då ger betongen den nödvändiga stabiliteten och fastheten som krävs för att kunna använda den i diverse byggnationer. Betong som inte är armerad blir spröd och är inte lika hållbar, vilket gör att armering är en oerhört väsentlig del av alla betongkonstruktioner. Materialet man armerar med ligger ingjuten i betongen och förstärker på så sätt materialet.

Armering sker idag oftast med hjälp av stålstänger i olika format, främst armeringsjärn (enkla stänger) eller armeringsnät (nätkonstruktion). Dessa stålstänger är tillverkade av så kallat kolstål. Genom att blanda stål med olika tillsatser förändras materialets egenskaper.

Kolhalten i stålet påverkar till exempel materialets mjukhet. Näten och stängerna har skilda syften. Stängernas främsta syfte är att förstärka murnings och gjutningsarbeten medan nätets främsta syfte är att vara sprickhämmande.

Kennet Bergström
Senaste inläggen av Kennet Bergström (se alla)
Profilbild

Kennet Bergström

Läs gärna dessa artiklar för nyheter som rör diverse branscher. Jag har ett brett intresse för näringsfrågor och skriver ofta om en rad ämne. Besiktningar och anläggning är ämnen som återfinns i dessa artiklar. Även byggstädning kan du läsa om i mina reportage. För fler tips som rör detta finns övriga artiklar här.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *