Ta hand om husmögel i god tid

Mögel i hemmet kan uppkomma av flera orsaker och det finns en del åtgärder man kan använda sig av för att snabbt slippa problemet. Dessutom kan det vara en god idé att tänka på vad man kan göra för att förhindra att problemet uppstår.

Svartmögel kan hinna sprida sig snabbt om man inte tar tag i det i god tid och ju längre tiden går desto svårare blir det att bli av med problemet. Inte nog med att svartmögel kan leda till skador i hemmet, det kan även vara väldigt skadligt för hälsan. Med mögel kommer giftiga gaser som kan orsaka besvär som allergier och problem med lungorna.

De rum och övriga utrymmen som har dålig ventilation bör överses extra noggrant och regelbundet, eftersom mögel frodas i fuktiga miljöer. Om man börjar se små svarta prickar bör man genast ta reda på var det kommer ifrån och om det har spridit sig till närliggande utrymmen. Det är smart att investera i ett mögeltest för att försäkra dig om det är svartmögel ditt hem har drabbats av.

Är det vanligt med svartmögel i badrum?

I mångas badrum är ventilationen så dålig att fukten ligger kvar länge i väggarna, exempelvis mellan kakelplattorna, att det senare leder till mögel. Svartmögel i badrum syns vanligen på att kakelfogarna börjar få svarta missfärgningar. Detta kan bero på att fogarna inte längre är täta eller att fukten inte vädras ut ur badrummet.

Svartmögel i badrum kan leda till stora kostnader om man inte gör sig av med det i god tid. Det är ju skönt om man till exempel slipper bryta ner kakelplattor eller riva ner våttapeter för att komma åt det. Men självklart är det allra bäst om husmögel är något man aldrig behöver ta itu med.

Försök istället att förebygga

En god ventilation är en bra grund för att förebygga uppkomst av mögel i ditt hus och extra försiktig bör man vara i utrymmen som badrum, källare och vindutrymmen, då dessa utrymmen ofta är extra utsatta för fukt. Svartmögel i badrum är ett vanligt problem gällande mögel i hus och det kan finnas risk för att det sprider sig till närliggande rum eller andra utrymmen.

Även efter att möglet är borta är det viktigt att regelbundet kontrollera det område som en gång varit utsatt, eftersom det kan återkomma. Det kan vara klokt att regelbundet rengöra detta området med mögeltvätt eller liknande, för att förhindra att det åter ska uppstå svartmögel. I fuktiga utrymmen kan det vara en god idé med att regelbundet ha en avfuktare igång, vilka finns i olika modeller och storlekar.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *